<< Terug    Aanbod > Rijvaardigheidstraining > Medische geschiktheid / CBR

Met uw rijbewijs in uw bezit staat u er eigenlijk verder niet meer bij stil. Toch kunnen er reden zijn dat het behoud niet vanzelfsprekend is.

Zo kunt u ziek zijn geweest en/of een tijdelijke rijontzegging hebben gekregen van uw arts. Er kan zich een verandering voor hebben gedaan in uw geestelijke en/ of lichamelijke gezondheid. U dient dit te melden bij het CBR via uw arts of zelfstandig via het invullen van een gezondheidsverklaring. 

Ook kan het zijn dat u een proces verbaal heeft gekregen en in aanraking komt met het CBR.

Uw rijbewijs, uw mobiele vrijheid, is niet meer vanzelfsprekend. Er volgt wellicht een onderzoek naar uw rijvaardigheid of uw rijgeschiktheid. Veel mensen ervaren dit als een stressvolle en onzekere tijd waarin men afwacht of zij nog auto mogen blijven rijden. Het zelfvertrouwen kan hierdoor onder druk komen te staan. Wij helpen u weer op weg.

U kunt lessen volgen in een schakelauto, automaat of aangepaste automaat.

Hieronder treft u een aantal onderwerpen aan. Klikt u op het onderwerp voor meer informatie.

Onderwerp 1: Na ziekte / revalidatie
Onderwerp 2: Onderzoek rijgeschiktheid bij CBR / rijtest
Onderwerp 3: Onderzoek rijvaardigheid bij CBR / vorderingen

Staat het onderwerp waar u meer over wilt weten er niet bij, neemt u dan gerust contact met ons op. Ons maatwerk gaat verder dan hier beschreven staat.

U bent ziek geweest en mag / wilt weer autorijden. U wilt onder professionele begeleiding rustig opbouwen om weer aan het verkeer te gaan deelnemen.

U kunt hierbij rekenen op de kundige en respectvolle benadering  van DriveCare waarin u centraal staat.

Onze begeleiding is individueel in een auto met dubbele bediening. Samen met u kijken we waar uw behoefte ligt. Zo kan het opbouwen van de prikkelverwerking een belangrijke rol spelen, of het herwinnen van het vertrouwen in uzelf en uw lichaam. Soms is compensatietraining nodig. Afhankelijk van uw vraag kunnen alle vormen van maatwerk geboden worden.

Ook is overleg met de specialist mogelijk om u een zo goed mogelijk afgestemd traject te bieden.

Onderzoek rijgeschiktheid bij CBR / Rijtest

U heeft een rijbewijs maar er is iets veranderd. U heeft door ziekte of een ongeval beperkte mobiliteit, verlies van lichaamsfunctie en/of hersenletsel opgelopen.

In dat geval moet worden gekeken of u nog mag autorijden en zo ja op welke manier dit veilig kan. U of uw specialist dient een gezondheidsverklaring in bij het CBR. Het CBR bepaalt welke informatie en onderzoeken zij nodig vinden om te bepalen of u nog auto mag rijden. (houdt u er rekening mee dat dit traject al met al enkele maanden in beslag neemt.) Meestal is het laatste onderdeel een praktisch onderzoek, een rijtest, met een deskundige van het CBR. U hoort van het CBR of dit in de eigen auto mag of in een lesauto. Daar kijkt de deskundige met u of het nodig is dat er een aanpassing in de auto komt of dat u met een andere manier van rijden voldoende kunt compenseren. Ook kijkt het CBR naar de informatieverwerking, of uw hersenen de verkeerssituaties nog voldoende snel verwerken en of uw reactievermogen nog goed genoeg is.

Het kan zijn dat het CBR u adviseert een aantal lessen te volgen bij een gespecialiseerde rijschool. U moet anders leren rijden, anders leren kijken bij bijvoorbeeld oogaandoeningen en/of leren rijden met aanpassingen bij verminderde, of verlies van, lichaamsfuncties.

Wat het CBR gaat onderzoeken hangt af van wat er precies aan de hand is. Het is er in ieder geval altijd op gericht om u zo lang mogelijk mobiel te houden. Zij zullen er ook alles aan doen om mee te denken en te zorgen dat u mobiel blijft tenzij dit echt niet meer veilig kan.

Deze gespecialiseerde lessen verzorgen wij. Wij hebben de kennis en ervaring om u de vereiste manier van rijden goed aan te leren. Daarnaast weten wij waar de deskundige van het CBR op let zodat wij u goed kunnen voorbereiden om uw kansen op het behoud van uw rijbewijs te vergroten. Wij beschikken over schakelauto, automaat en aangepaste automaat.

Wij bieden vele compensatietrainingen en techniektrainingen op het gebied van;

  • Oogaandoeningen
  • Lichamelijke beperkingen in een aangepaste automaat (handgas/ handrem/ gas links/ richtingaanwijzer rechts)
  • Verschillende vormen van dementie
  • Aandoeningen na hartinfarct en soortgelijke aandoeningen
  • Ziekte van Parkinson
  • Niet aangeboren hersenletsel
  • Etc.